Julmusik, inte så farligt som man befarat!

Förra veckan täcktes löpsedlarna utav alarmerande rubriker, butiksanställda vittnar om hur de torteras utav plågsamma juldängor som går på repeat på arbetsplatsen under december månad. Symptom som huvudvärk och illamående på grund av julmusik på hög volym har gjort att det till och med finns anställda som tvingats sjukskriva sig.
Detta hälsoproblem upplyser ny rapport från Handelsanställdas förbund oss om och media var förstås inte sena på bollen att sprida budskapet om den hemska epidemin ”Julmusikstortyren”.
Rapporten undersöker generellt hur musik i butik påverkar handelsanställdas arbetsmiljö och i en enkätundersökning ställdes då endast två frågar om julmusiken. Många av de utfrågade lyfte där att själva julmusiken har för lite variation i låtarna. Dessutom nämnde många att de upplever julen som en väldigt stressig arbetsperiod över huvud taget vilket kan göra att julmusiken upplevs mer störande.
Är man lite källkritisk till de skrämmande nyhetsrubrikerna så verkar det ju faktiskt inte vara riktigt så farligt med just julmusik som media velat få det låta. Undersökningen visar till och med att det även finns en hel del som beskrivit julmusiken som ett positivt inslag.
Slutsatsen Handels själva dragit av rapporten är att musik är en viktig arbetsmiljöfråga som förtjänar uppmärksamhet på samma sätt som ventilation, buller och andra arbetsmiljöproblem. Vad spelas, hur högt, hur ofta, vem bestämmer -bör ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet som alla företag enligt lag är skyldiga att göra.

Våra tips till butikschefer/ägare som vill undvika illamående personal;

  1. 1. Se till att uppdatera musiken ofta.
  2. 2. I juletider, undvik Absolute Christmas albumet med Wham, Mariah Carey och Just D i spetsen.
  3. 3. Bäst av allt, ta hjälp av ett musikföretag, (säg Royal Streaming) som sköter musiken åt dig så ska ingen behöva genomlida julmusikstortyren någonsin igen!

Omtänksamma som vi är delar vi även vår officiella Jullista som förgyller julen i varje hem och hus.

Slutligen säger vi, -Julen kommer endast en gång om året, ta hand om dig och dina medmänniskor och njut av allt det goda som julen för med, inklusive den stämningsfulla julmusiken!

God Jul önskar Royal Streaming! 

Läs fullständig rapport från Handelsanställdas förbund här:
https://handels.se/om-handels/aktuellt/musik-i-butik-rapporten-alla-pratar-om/