Stärk ditt varumärke med rätt musik.

Att spela rätt bakgrundsmusik kan vara den avgörande detaljen som ger dina kunder en oförglömlig upplevelse.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen, musik påverkar oss mer än vad vi tror.

När vi för drygt 10 år sedan startade Royal Streaming var fenomenet bakgrundsmusik inte alls lika utvecklat eller utbrett som det är idag. Tack och lov har vi sett en stor positiv utveckling sedan dess. Från att de flesta företag tidigare lät musiken bero är nu fler och fler konceptskapare och varumärkesägare medvetna om hur musiken kan stärka varumärkets identitet och samtidigt öka trivseln i lokalen och bidra till ökad försäljning. Trots detta ser vi att det fortfarande finns en del att jobba på.
Många företag lägger ner enormt mycket tid och pengar på genomarbetade koncept i allt ifrån färg, form, inredning, varuplacering, hur ett kundvarv ska se ut osv, men många glömmer fortfarande att inkludera musiken som en naturlig del av konceptet. Att ljudsätta sitt varumärke borde vara minst lika viktigt som att färgsätta sin logotyp eller bestämma vilken inredning lokalen ska ha. Musiken kompletterar varumärkets identitet för att leverera den önskvärda känslan ni vill att gästen ska uppleva och ta med sig därifrån när den lämnar lokalen. Musiken är mer än viktig!
Idag ser vi olika typer av musiklösningar, några använder musikintresserade anställda för att skapa spellistor, vissa anlitar en professionell DJ för detta, men allt fler vänder sig till verksamheter som vår som faktiskt är experter inom området.
Att välja det senare alternativet är i de allra flesta fall att föredra då det handlar om så mycket mer än att välja musik, det handlar framförallt om att välja Rätt musik, men också att ha koll på vilka rättigheter som gäller för att spela upp musiken. Det kan vi. Du som ansvarig ska också ha koll på att tekniken fungerar och att det låter bra och tillräckligt mycket/lite i din lokal. Och framförallt ska du uppdatera musiken frekvent så att varken dina besökare eller din personal tröttnar.

Nedan följer några viktiga punkter att tänka på:

 

  1. Musiken.
    För vem spelas musiken? Spelar ni musik som speglar ert varumärke och får er målgrupp att trivas eller spelar ni musik som er personal gillar? Det är självklart fördelaktigt om personalen gillar musiken men viktigast är ju att era kunder/gäster gör det. Se till att du som ansvarig informerar och förklarar för dina anställda varför ni spelar den valda musiken och hur ni kommit fram till detta.

Tekniken.
Vilken teknik passar verksamheten bäst? Hur ser IT-strukturen ut på plats? Var vänder sig personalen om tekniken skulle strula? Igen, informera personalen.
Ljudet.
Hur låter det på plats?Ett vanligt misstag vi stöter på när vi besöker våra kunder är att volymen är för låg eller att ljudkvalitén från högtalarna är för dålig. När ni lagt ned pengar och tid på ett designat musikkoncept, låt det inte stjälpas av för dåliga högtalare eller för låg volym. Märk ut en lagom volyminställning så att personalen vet vad som gäller.
Rättigheter.
Musik har ett pris. Artister, producenter, musiker och skivbolag ska självfallet ha betalt för sitt arbete, inga konstigheter. Därför betalar man rättighetsavgifter till STIM och SAMI. Rättigheter kan upplevas komplicerade, men är någonting ni bör ha koll på. Vi hjälper er gärna att reda ut vad det är som gäller.